"Ik krijg
er energie
van.”
Bouwverhalen uit de Nijverheid

In de zomer van 2020 begonnen de eerste zelfbouwers en klussers aan hun avontuur in De Nijverheid. De een bedacht een totaalontwerp voor een eigen huis, van voorgevel tot dakterras, de ander een te gekke indeling voor hun kluswoning in het oude schoolgebouw.

We zijn ontzettend benieuwd naar ieders verhaal. Zo gingen journaliste Annelies Roon en fotografe Eelkje Colmjon in het najaar van 2020 op pad en ontmoetten een aantal nieuwe bewoners. Bekijk en lees hier hun verhalen.

Bekijk de ontwikkelingen
Foto gallerie
Nelske

CLT-bouw

Eline: “Het is een hartstikke leuke hobby om alles uit te denken”, straalt Eline als ze de ontwerpen op haar telefoon laat zien. Nou ja, hobby… Eline studeerde interieurarchitectuur en haar vriend is architect.

Groot avontuur

Els: “We hebben hier geen enkele ervaring mee. Maar een klushuis leek mij op de een of andere manier nog ingewikkelder.” Net als veel andere zelfbouwers, hebben ze een architect en een aannemer in de arm genomen en doen ze ‘vrij weinig echt zelf’.

“Van zo’n klushuis kun je helemaal je eigen ding maken. ”

dachten Leonieke en Thomas, toen ze vorig jaar een open dag op De Nijverheid bezochten. Vooral de hoogte van de bovenverdieping van kavel 203 sprak ze aan. Maar al die leidingen op de benedenverdieping, verschrikkelijk! En toch begon het na een paar maanden te kriebelen...

“We zijn eruit gekomen met nul stress”

Het klussen is Bob dan ook wel met de paplepel ingegoten: “Mijn ouders deden het ook. Zij kochten ooit een oud pand op en bouwden het om tot wat wij later het Kastanjehuis hebben genoemd. Omdat mijn broertje en ik daar altijd kastanjes zochten. Dat is hier schuin tegenover;"

Nelske

Bijzonder glas-in-lood

Nelske: De kamers staan al met tape op de vloer van de voormalige kantine afgezet; “Ik bouw mijn huis om mijn glas-in-looddeuren heen”.

Je moet gewoon beginnen

Yosri: “Ik vind hier een uitlaatklep door met mijn handen bezig te zijn. Als projectleider heb ik geleerd om iteratief te werk te gaan: stap voor stap."

In de media

Steenvlinder INC stond in de spotlight bij RTV West en NPO Radio 1.

Quinten en Lucas, beiden klussers in Leiden via Steenvlinder INC werden geinterviewd. Want, het is een probleem voor veel zzp'ers, studenten en starters op de woningmarkt: een betaalbaar huis vinden.

Contact

  • Verkoopcoach Steenvlinder
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • 070 - 444 98 94
  • → Privacyverklaring